Optimus scholen

Hoofdluis

In elke 1e week na een vakantie (van een week of langer), worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis.

We hebben nu voor elke groep een vast groepje hoofdluisouders, zij controleren dan ook alleen de groep waarvoor zij zich hebben opgegeven. U kunt bij de hoofdluisouders terecht met uw vragen en zij kunnen u tips geven als er bij uw kind hoofdluis en/of neten zijn gevonden.

Hoofdluis

Ook zo bang voor die kriebelende beestjes? Waarom? Het is geen schande !!!

Er zijn nog veel vragen over hoofdluis. Wij willen proberen om enkele vraagtekens en vooroordelen weg te nemen. Tevens willen wij u erop wijzen dat wij als hoofdluismoeders de haren enkel controleren en dit vervolgens doorgeven aan de school (juffrouw Linda van der Voet is aanspreekpunt van de school). Mocht u vragen hebben over hoe een luis of neet eruit ziet bij uw kind, dan mag u ons rustig vragen om uitleg.

Wat is het en hoe kom je eraan, maar wat veel belangrijker is: hoe kom je er van af? Hoofdluis is niet iets wat je makkelijk kunt voorkomen, zeker niet als je kinderen hebt die naar school gaan. Het vervelende beestje voelt zich daar prima thuis en trippelt vrolijk van de ene jas naar de andere of via een sjaal of knuffel en via het hoofd natuurlijk.

Luizen kunnen niet springen of vliegen maar wel erg hard lopen. Uw kind krijgt meestal hierdoor jeuk op zijn hoofd en rode vlekjes in zijn nek. En dan krabt u ook een keer achter uw oor, en dan bedenkt u zich “iiiiiiiieeeeeeeek ” we zullen toch geen luizen hebben. Hoofdluis komt erg veel voor. Ze zijn gelukkig niet schadelijk, wel erg lastig. Met veel geduld en volharding kunt u het winnen van deze “rotbeestjes”.

Hoe ziet een hoofdluis eruit?

Het is een grijsblauw insect, 2 tot 4 millimeter lang. Het leeft van mensenbloed. Een volwassen hoofdluisvrouwtje legt 5 tot 9 eitjes per etmaal. Dat zijn de neten die zitten vastgeplakt aan het haar, vlakbij de hoofdhuid. Na 6 tot 9 dagen komen de larfjes uit. De lege neten blijven aan het haar geplakt zitten. Zo’n larve is binnen 7 a 10 dagen zelf ook volwassen en kan dan ook weer eitjes leggen. Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder hun gastheer, de mens, leven. Ze blijven het liefste op het hoofd zitten. Als een luis van de mens afgaat kan hij ongeveer 48 tot 55 uur blijven leven. Het bovenste bolletje is een neetje en het beestje is de luis.

Wat merk je van luizen?

Jeuk
Bij een eerste besmetting duurt het soms weken voordat er jeuk optreedt. De allergische reactie begint niet meteen. Wie vaker besmet wordt, krijgt vaak eerder jeuk.

Neten
Gaat u zoeken, dan vindt u soms neten: ovale witte eitjes, kleiner dan 1 millimeter, vastgeplakt aan een haar, meestal zitten ze achter de oren of in de nek. Verse eitjes zitten vaak tegen de hoofdhuid, oudere lege neten zijn met de groei van het haar verder van de hoofdhuid afgeraakt. Neten die anderhalve cm van de hoofdhuid afzitten zijn zeker leeg.

Luizen
Deze zelf vindt u alleen maar als u er met een netenkam naar op zoek gaat. Maar ze hebben sensoren en kunnen u dus makkelijk ontwijken. Wilt u zeker weten of er luizen op iemands hoofd zitten dan kunt u deze “zeker weten”- methode toepassen:

 • was het haar met gewone shampoo en spoel het uit
 • doe crèmespoeling in het haar en spoel deze niet uit
 • laat je kind het hoofd voor overhouden boven bijv. een wasbak
 • kam het haar van achter naar voren met een netenkam tegen de hoofdhuid aan
 • begin bij het ene oor en eindig bij het andere oor
 • houdt een papieren zakdoek, keukenrol of iets dergelijks bij de hand
 • veeg de kam regelmatig af en kijk of er luizen zichtbaar zijn
 • spoel de crèmespoeling uit
 • laat je kind rechtop zitten en kam het natte haar achterover
 • kam dan nog eens met de netenkam maar nu van voor naar achter.
 • kam weer van oor tot oor.
 • veeg de kam telkens af en kijk of er luizen zitten.

Als iemand in uw gezin hoofdluis heeft, controleer dan elk gezinslid op deze manier. Waarschuw de school van uw kind om verdere uitbreiding te voorkomen.

Wat kunt u er aan doen?

 1. anti luizenmiddel toepassen en het haar twee weken lang elke avond kammen met een netenkam;
 2. twee weken lang het haar dagelijks kammen met een netenkam.

Methode 1: met een anti-luizenmiddel
Er zijn verschillende anti-luizenmiddelen te koop. Het middel dat het beste werkt is een lotion die malathionbevat. Deze middelen moeten 2 keer worden toegepast met een tussenpose van een week.Houd u precies aan de gebruiksaanwijzing. Na elke behandeling moet het haar een week lang zorgvuldig gekamd worden met de netenkam. Chloor maakt dat malathion niet werkt, dus er mag zeker 1 week niet gezwommen worden.

Methode 2: met de netenkam
Wie geen anti-luizenmiddel gebruikt moet twee weken lang met de netenkam dagelijks het haar kammen. U moet bij het kammen de netenkam goed tegen de hoofdhuid aandrukken. Dat is lastig en bovendien pijnlijk. U kunt ook een netenkam gebruiken en de crèmespoeling-methode, dan gaat het iets makkelijker.

Niet bewezen effectief:
Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen in de omgeving. Dus maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Weer hoofdluis of nog steeds
Zolang het in de omgeving voorkomt kan uw kind weer opnieuw besmet raken. In dat geval zit er niks anders op dan de behandeling te herhalen. Als het de vorige keer goed ging kunt u het beste hetzelfde middel weer gebruiken. Als u het idee hebt dat de beestjes resistent zijn tegen het middel, kan het zijn dat de behandeling niet precies genoeg is uitgevoerd. Houd u zich daarom precies aan de gebruiksaanwijzing. Als er toch resistentie is opgetreden, stap dan over naar een ander middel.

De huisarts raadplegen
Met hoofdluis hoeft u niet naar de huisarts. Die kan niet meer doen dan u hetzelfde vertellen wat hierboven beschreven staat.

Belangrijk om te weten:

 • Luizen houden van een frisgewassen hoofd. Een kind dat hoofdluis heeft is niet vies.
 • U kunt hoofdluis bestrijden met een anti-luizenmiddel dat u bij apotheek en betere drogist kunt kopen.
 • Een anti-luizenmiddel kan besmetting niet voorkomen.
 • Luizen kunnen zonder gastheer ruim 2 dagen overleven in beddengoed, kleding e.d.
 • Er wordt reclame gemaakt voor alternatieve middelen voor bestrijding van hoofdluis, helaas werken die volstrekt onvoldoende.
 • Maak het bespreekbaar bij familie, vrienden, school, verenigingsleven etc. om pesten en uitsluiten van het kind te voorkomen.

RIVM-Hoofdluisvideo

Luis in je haar, kammen maar! Voorlichtingsvideo over de behandeling van hoofdluis: Hoofdluisvideo